Sevärdheter

Här skriver vi om några intressanta sevärdheter i Jönköping

Tändsticksmuséet

Jönköping är ibland kallad tändsticksstaden och det syns även om du åker motorvägen till Jönköping i form av dekorationer längs vägen när du närmar dig staden. Under 1800-talet var hela fem stycken tändsticksfabriker aktiva i staden och idag kan du besöka Tändsticksmuséet som ligger i området Tändsticksgränd. Det är världens enda tändsticksmuseum och ligger i en träbyggnad från 1848 som en gång i tiden var den första tändsticksfabriken i Jönköping. Läs mer om Tändsticksmuséet här!

Elmia

Elmia är en mötesplats för olika evenemang. Här hålls ofta olika former av mässor och andra större evenemang som till exempel Dreamhack. Elmia har också en stor konsertlokal och ett stort antal mötes- och konferenslokaler. Elmia ligger några kilometer utanför Jönköping Centrum och det går utmärkt att åka med lokalbussarna som går förbi Elmia.

Några av de störra evenemang som hålls i Elmia är:

  • Elmia Foto Film
  • Custom Motor Show
  • Elmia Game Fair
  • Elmia Wood
  • DreamHack Summer
  • Elmia Husvagn & Husbil
  • Elmia Subcontractor
  • Svenska Cykeldagarna
  • DreamHack Winter

I anslutning till Elmia finns Scandic Elmia som vi rekommenderar om du vill ha ett bra boende på/i anslutning till Elmiaområdet.

Läs mer om Elmia och alla evenemang här!

Kinnarps Arena

Kinnarps Arena är elitserielaget HV71:s hemmaarena. Den ligger i stadsdelen Rosenlund, bara ett stenkast från Elmia-området.  Arenan kan ta emot drygt 7000 gäster och blev ombyggd till dagens version år 2000. Förutom att HV71 spelar alla sina hemmamatcher i Kinnarps Arena anordnar ibland andra evenemang så som landskamper i hockey och handboll. Kinnarps Arena har även varit värd för deltävlingar i melodifestivalen och för större artister som till exempel Bob Dylan.

Det närmsta boendet är Scandic Elmia.

Rosenlundsbadet

Rosenlundsbadet ligger några kilometer utanför Jönköping centrum, väldigt nära Kinnarps Arena och Elmia. Här finner du hela 10 bassänger och 9 bastuanläggningar. Det är öppet 361 dagar om året och det finns även en relaxavdelning. Precis i anslutning till Rosenlundsbadet ligger en äventyrsminigolfbana som är öppen under sommartid. Läs mer om Rosenlundsbadet här.

Mat och dryck

Det finns hundratals restauranger i Jönköping med omnejd. Ska du ut en fredag eller lördagskväll rekommenderar vi att du reserverar bord i god tid. 2013 års White Guide gav följande restauranger i Jönköping ”mycket god klass”: Sjön & Den Småländska Kolonin och ”god klass”: Restaurang Hemma och Restaurang N.E.O.  Är du ute efter lunch eller vill läsa mer om restaurangerna rekommenderar vi JKPGLunch som listar dagens lunch, men även helgluncher och andra erbjudanden.

Vättern och Piren

Som du säkert vet ligger Jönköping precis vid Vätterns södra ände. Det finns en hel kilometer sandstrand precis i anslutning till Jönköping centrum och här badas och grillas det under sommartid. Precis jämte tågstationen och Elite Stora Hotellet ligger Piren som är fylld med restauranger som är öppna under sommartid. Här kan du även köpa glass, rökt fisk och sätta dig på sveriges längsta sammanhängande bänk som löper längst den yttre bortre delen av piren.

Stadsparken

Vill du besöka naturen och få en skön utsikt ska du besöka Jönköpings Stadspark. Här finner du bland annat en minigolfbana, friluftsmuseum, fågelmusem, stadsparksvallen, dansbanan, fågeldamm och arboretum (en samling av alla träd i den svenska floran). Läs mer om Stadsparken här.

Hyra bil i Jönköping

Det finns ett stort urval för dig som vill hyra en hyrbil i Jönköping. För att hitta en hyrbil till bästa pris rekommenderar vi www.hyrbiljonkoping.se som snabbt och enkelt kan göra en prisjämförelse åt dig.

Mer i Småland

Småland är ett relativt stort område och det är Jönköping som är den tätort med mest folkmängd. Därefter följer Växjö, Kalmar, Västervik och Värnamo. Avståndet till Växjö är cirka 12 mil och beräknad restid är ungefär 1 timma och 45 minuter (både tåg och bil). Funderar du på att besöka Växjö? Jämför Hotell i Växjö här!